omslag_borta_minns

Karin Brygger

borta minns

 

trösten
liknar små blad
massor med små blad
de breder ut sig
så att vi kan gå över dem
så att jag kan veta att jag sett dem
men att jag inte får lov att plocka upp dem

 

 

Karin Brygger debuterade 2006 med diktsamlingen What is love, då under namnet Karin Wiklund. År 2015 utkom hon med den kritikerrosade diktsamlingen Vi kom från överallt. Hon är doktorand i litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet och skriver en avhandling om Sonja Åkesson.

 

"Det är utan tvekan årets viktigaste diktsamling, likaså är den rent stilistiskt en njutning att läsa. Dikten kommer till läsaren som musik. Det är enskilda toner som plötsligt omsluter oss, växer till en full symfoni."

Kristian Lundberg, VLT    

"… en helt egen art som poet, med en fantastisk mjuk diktion som utan att bågna rymmer allt från Pet-flaskor till fornegyptisk mytologi och med en feeling för träd som tycks mig unik i den samtida svenska poesin."

Petter Lindgren, Aftonbladet

"borta minns gestaltar en säregen möjlighet: här möts det svåra och det enkla utan att krånglas till eller banaliseras. Karin Bryggers plågsamt exakta poesi är en vacker balansgång."

Aase Berg, Göteborgs-Posten

"Bryggers poesi rör sig också längs stängslen i förintelselägren, längs Bangatans folkmyller, längs Göta Älvs stränder och bär på ett svårmod som bara överträffas av dess lyriska intensitet."

Björn Sandmark, Dala-Demokraten

"… på en och samma gång både en djupt personlig och fullständigt öppen och glasklar diktsamling […] Brygger skriver ibland så svindlande vackert och nära att man ingenting annat kan göra än sitta helt stilla och låta dikten ta över en, som musik […] en av samtidens viktigare diktsamlingar. Ja, jag är djupt tagen."

Kristian Lundberg, Mora Tidning

"I sina starkaste stunder fångar 'Borta minns' sörjandets mix av klarsyn och närsynthet, sårighet och självrannsakan, och ger bitande kärva bilder av sökandet efter tröst när kärlekens bräckliga farkost kapsejsat." 

Ann Lingebrandt, Sydsvenskan

 

 

ISBN: 9789173748353
Första upplagan 2016.
92 sid. Danskt band.
Ca pris: 150 kr.

brygger_foto

Pressfoto på Karin Brygger finns här.

 

Comments are Disabled