sharp_omslag

Gene Sharp

Hur ickevåldskamp fungerar

De senaste hundra åren är det i hela världen fler obeväpnade än väpnade revolutioner som lyckats. I vågor har dessa enorma rörelser sköljt över länder och kontinenter. Fackföreningsrörelsen Solidaritet i Polen, oppositionen mot Marcos i Filippinerna, de stora omvälvningarna i Östeuropa 1989 liksom den arabiska våren är exempel på att ickevåldskamp fungerar.
   Detta har gjort den amerikanske fredsforskaren Gene Sharps (1928-2018) teorier om ickevåldskamp mer aktuella än någonsin. Hur ickevåldskamp fungerar är den första introduktionen till Sharps tänkande på svenska. Boken är en sammanfattning av hans praktiskt inriktade ickevåldsteori och diskuterar närmare tvåhundra olika ickevåldsmetoder.

Hur ickevåldskamp fungerar inleds med en introduktion till Sharps tänkande av ickevåldsaktivisten och fredsforskaren Jörgen Johansen. Den avslutas med en längre intervju med Gene Sharp som diskuterar hans livsgärning och ickevåldsmetodernas historiska betydelse och framtida möjligheter.
   Intervjun genomfördes av Jörgen Johansen och Stellan Vinthagen, aktivist och professor i sociologi, ickevåldskamp och civilmotstånd vid University of Massachusetts, Amherst, USA.

Gene Sharp erhöll år 2012 The Right Livelihood Award för att han "utvecklat och formulerat ickevåldsmotståndets grundläggande principer och strategier och stött deras praktiska tillämpning i konfliktområden världen över".

Gene Sharp avled, 90 år gammal, i sitt hem i Boston den 28 januari 2018. "The retired professor believed fervently in the power of ordinary people to disempower dictators", skrev The Guardian när nyheten spreds över världen. "He did more than anyone else to pioneer the idea that the practice of non-violent action can be, and often is, separate from pacifism" noterade Adam Roberts i sina minnesord i samma tidning. I nekrologen i New York Times konstaterades att "Dr. Sharp became an intellectual father of peaceful resistance and the founder of an academic discipline devoted to his lifetime cause".
   Jörgen Johansen – som skrivit förord till Hur ickevåldskamp fungerar, liksom intervjuar Sharp i boken – har skrivit minnesord som publicerats på flera platser, bland annat här.

Sharp förespråkar ickevåld helt enkelt för att det är mer effektivt. Det är klart att det på kort sikt kan tyckas mer effektivt att bomba sönder en terroristorganisation. Men om vi med effektivitet menar att lösa konflikter på ett långsiktigt hållbart sätt är ickevåld att förespråka.

Stina Oscarson, i boken 
Tror du att du kan förändra världen utan att anstränga dig? (2018)
som  är en utläggning av Sharps 198 metoder för ickevåldskamp.

ISBN: 9789188383112
Första upplagan 2016.
Översättning: Amanda Hårsmar
Förord av Jörgen Johansen
230 sid. Häftad.
Ca pris: 161 kr.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jörgen Johansen och Gene Sharp i Betlehem, december 2005.
Foto: Majken Jul Sørensen.

 

Comments are Disabled