Robert J Courtine

Madame Maigrets receptbok

Madame Maigrets receptbok är en bok för alla som tycker om fransk mat och Georges Simenons detektivromaner.

Den kände franske matskaparen och -skribenten Robert Courtine har läst Simenons böcker om kommissarie Maigret och samlat de avsnitt där denne ägnar sig åt bordets fröjder. Utifrån dessa matskildringar har Courtine komponerat recept och presenterar dem tillsammans med Simenons texter och sina egna kommentarer.

Kommissarien hamnar ju ofta på olika caféer och restauranger, men bäst gillar han madame Maigrets hemlagade husmanskost.

"Nya tider, nya seder – eller skall vi säga nygamla. Ett litet utsökt tecken i tiden är den förnämlige matskribenten Robert Courtines Madame Maigrets receptbok, en i det närmaste otroligt prisvärd bok som dessutom presenterar själva inbegreppet av borgerligt, robust men ack! min mage så läckert franskt kök. Här är det inga krusiduller men heller inga kompromisser. Det enkla är det sublima och alla som vädrat dofterna från fru Maigrets kök, dit maken med sådan vällust beger sig, får sitt lystmäte.
     Recepten ackompanjeras nämligen av gomvattnande citat ur Simenons odödliga Maigretromaner: de bästa råvarorna självfallet, fast samtidigt så utan åthävor att man som lågkonjunktursvensk blir riktigt rörd."

Mats Gellerfelt, Svenska Dagbladet

Läs ett utdrag ur Madame Maigrets receptbok.

ISBN: 9789173745130
Originaltitel: Le Cahier de Recettes de Madame Maigret
Översättning: Claes Hylinger, Theresa Martinet, Johan Öberg.
Andra upplagan 1992. 272 sid. Pocket. Ca Pris 55 kr.

Comments are Disabled