Paul Virilio

Försvinnandets estetik

Försvinnandets estetik återfinns reflektioner över det synliga, rörelsen, hastigheten och tiden, som vänder upp och ner på våra föreställningar om tingen och världen.

För att förstå samhälleliga förändringar måste vi se hastigheten, och den nära förbundna tekniken, som den drivande faktorn i historien, där högre hastigheter tenderar att slå ut lägre. Hastigheten är för Virilio varken god eller ond. Den finns där och måste tuktas, kontrolleras och fördelas på demokratiskt vis. Men människans frihet minskar med teknikens och hastighetens utveckling. Demokrati och diskussion kräver tid.

Paul Virilio föddes i Paris 1932. Som utbildad konsthantverkare arbetade han tillsammans med Henri Matisse och studerade senare filosofi för Maurice Merleau-Ponty vid Sorbonne. Virilio har suttit i redaktionen för en rad franska tidskrifter och var under en tid ansvarig för Ecole Spéciale d'Architecture. Under 1970-talet publicerade han åtskilliga verk av allmän filosofisk karaktär. Hans mest kända titel från den tiden är Vitesse et Politique (Hastighet och politik). Idag är han en av Frankrikes mest inflytelserika tänkare med en rad studier av hastighetens filosofi bakom sig.

 

ISBN: 9789173746113
Översättning: Peter Handberg
Originaltitel: Esthétique de la disparition
1996. 123 sid. Häftad. Ca pris: 135 kr.

Kommentarer är inaktiverad