Emőke Andersson Lipcsey

Haren slår en kullerbytta

Roman

Haren slår en kullerbyta utspelar sig under nittonhundratalet fram till idag. Tre kvinnor och en man. Tre generationer. Rötter, frihet, framtidstro, feminism, jämlikhet och ensamhet. Händelserna pågår i tre parallella tider men alla präglade av folkhemmet. En hare dyker upp, gör en kullerbytta, och utmanar tryggheten i det rationella. In i bokens realism smyger sig det bisarra och surrealistiska.

Emőke Andersson Lipcsey, född i Budapest, bosatt i Göteborg, började sin litterära bana som avantgardepoet med lyriska texter och bildpoetiska verk. Numera skriver hon romaner, översätter skönlitteratur och publicerar artiklar om samhällsfrågor och kultur med svensk och ungersk anknytning.

"I den såriga mor och dotter-relationen ger Andersson Lipcsey en träffande inblick i hur det kan se ut när man står som handfallen inför sin egen familj. Får en mamma änna att hon inte orkar förstå sitt eget barn? […] Romanens styrka ligger i relationsbeskrivningarna, men handlingens grymhet dominerar läsupplevelsen."

Christa Lundström, Hufvudstadsbladet

”En suverän skildring av det svenska samhället och relationerna i boken – kanonbra!”

Gábor Ménesi, Holdkatlan

”Nyckeln till det fantastiska, som samtidigt är nyckeln till själva berättelsen, är haren som slår en kullerbytta – sedan rättar han till håret med en kam.”

Csilla Urbán, Népszava

 

ISBN: 978-91-88383-64-8
Första upplagan 2020.
Översättning från ungerskan: Emőke Andersson Lipcsey.
238 sid. Häftad.
Ca pris: 180 kr.

Emöke Andersson Lipcsey, Budapest 2017. Foto: Béla Nagy.

Lyssna till Marit Kaplas samtal med Emöke Andersson Lipcsey om "Haren slår en kullerbytta". Göteborg, februari 2020.

Kommentarer är inaktiverad