Tomas Forser

Kritik och ansvar

Texter i urval av Mikael Löfgren

Tomas Forsers publicistik, men också hans gärning som lärare och teaterman, präglas av ansvar i ordets dubbla betydelse av ”att gå i svaromål”: att ta ansvar för sina ord och handlingar, och att besvara den som frågar eller ifrågasätter.

Det är en hållning som utmärker varje public intellectual som vill göra skillnad i en kritisk offentlighet. Det är en hållning som utmärker Tomas Forser.

Det finns inget surmulet över honom. Nästan aldrig gnäller han över sedernas och ungdomens förflackning. Tvärtom har han påfallande lätt för att entusiasmeras, oavsett om föremålet är en lärd studie i rysk avantgardekonst, en nyskapande klassikertolkning eller en fotbollsmatch på tv.

I Kritik och ansvar har Mikael Löfgren sammanställt ett urval av Tomas Forsers dagstidningskritik från ett stort antal tidningar under fem årtionden.

I samma ögonblick som boken färdigställts för tryck avled Tomas Forser, efter en kort tids sjukdom, i stillhet i hemmet. Läs mer här.

Läs Mikael Löfgrens, Leif Zerns, Sven Anders Johanssons och Maria Edströms minnesord över Tomas Forser.

På Korpen har Tomas Forser tidigare utgivit Faustbrev: tankar om en klassiker. Han har även skrivit förord till Sara Engström bok om Sören Larsson I utkanten av teatern samt medverkar i Göran Dahls antologi om Joachim Israel Jockel.

 

Jag kan på rak arm inte komma på någon som till den milda grad vurmat för dagskritikens relevans och absoluta nödvändighet. En humanistisk hållfasthet som nog behöver vara skarp, för att hävda konstarternas utrymme i offentligheten.
Anna Hallberg, Göteborgs-Posten 

ISBN: 978-91-88383-81-5
Första upplagan 2020.
298 sid. Inbunden, illustrerad.
Ca pris: 220 kr.

Tomas Forser 1996, inför utgivningen av biografin över Per Nyström.

Comments are Disabled