Pierre Guillet de Monthoux

Schwung

Kuratera kapitalism

Konst, existens och företag efter år 2000

 

När konst idag möter företagande händer det något: Kapitalism är inte längre att betrakta som en sjukdom att kurera. Kapitalism blir ett tillstånd att kuratera – med Schwung!

Vilka utmaningar möter de som kuraterar kapitalism? Och hur gör de i praktiken? I nio initierade studier av kuraterad kapitalism, dokument från upptäcktsfärder inifrån världar där konst ofta på oväntat sätt hybridiserats med företagande, slår vi följe med den internationella konstvärldens kuratorer, konstnärer, kritiker, mecenater och konstföretagare inom denna expanderande kulturekonomi.

Med Daniel Birnbaum, Maria Finders och Michelangelo Pistoletto åker vi till Biennalen i Venedig, Luma i Arles och Cittadellarte i Biella. Utställ- ningar öppnar mot verkligheten enligt samhällsforskare som Bruno Latour Billy Klüver, Gernot Böhme, Jacques Rancière eller Hans Ulrich Obrist pekar på estetikens möjlighet att generera etik. Kan kuratering visa vägar till en värdig och hållbar kapitalism? Tillsammans förvaltar Cynthia Odier, Gunnar Kvaran, Alex Israel och Jack Bankowsky arvet från Andy Warhol in i vårt millenium.

Luc Boltanski och Arnaud Esquerre skärskådar Lyxens, Trendens och Samlingens nya konstnära organisationsformer vilka brutit industrihegemonin. Otippat blir nu Ilja Kabakow, Max Scheler, Olafur Eliasson, Édouard Glissant, Otto Scharmer eller Lambert Wiesing våra guider för en kuratering som också Handelshögskolerektorn Lars Strannegård, och andra utbildare i Europas ledande businesskolor, låter prägla framtidens företagande.

Schwung utgör band VII av Pierre Guillet de Monthouxs Företagets filosofi I-VIII.

 

Pierre Guillet de Monthoux är sedan 1970-talet pionjär inom den växande forskning som rör konst och företag. Schwung är den sjunde delen av forskningsprogrammet Företagets filosofi, som inleddes 1978 med boken Handling och existens.

Guillet de Monthoux är professor i filosofi och management vid Copenhagen Business School, och Academic Director för SSE Art Initiative vid Handelshögskolan i Stockholm och dess forskningsprogram Experiments in Art and Capitalism.

ISBN: 978-91-88383-88-4
Första upplagan 2022.
314 sid. Häftad. Rikt illustrerad.
Originalteckningar: Pierre Guillet de Monthoux
Ca pris: 230 kr.

Pierre Guillet de Monthoux, Stockholm december 2020. Foto: Ola Kjelbye.
Fler foton på Pierre Guillet de Monthoux finns här.

 

Kommentarer är inaktiverad