Maj Britt Theorin

Vägra kröka rygg

Minnen, utblickar

Hur kom arbetarjäntan från Göteborg in i FN:s finaste salonger och under kristallkronorna på UD? Hur blev jag den jag nu är?

En hel del har gjort ont i livet och i det politiska arbetet, en del till och med mycket ont, men också mycket har gjort gott. Jag vill inte ha något ogjort.
Går det att påverka de stora männens politik nationellt och internationellt? Kan man vara både fredsaktivist, politiker och ambassadör samtidigt? Och därtill kvinna?
Om detta, om politiken och dess för- och nackdelar, fredsrörelsen och om mina erfarenheter som kvinna inom den nationella och internationella politiken skall jag berätta så som jag minns det.

Stridbar och färgstark – två ord som ofta använts för att beskriva Maj Britt Theorin. Vacker och välartikulerad kan läggas till karakteristiken.
   Den här berättelsen om hennes liv hjälper oss att förstå hur hon formades till en stark, värderingsdriven person som aldrig glömde sitt ursprung – de ”fula, bruna kängorna från fattigvården” – eller kvinnokampen.
   Det var inte en dans på rosor.

Ur Margot Wallströms förord

 

Maj Britt Theorin (1932-2021) – riksdagsledamot, europaparlamentariker och nedrustningsambassadör – var en av det moderna Sveriges mest orädda och folkkära politiker. Vägra kröka rygg är hennes framåtblickande memoarer.

Vägra kröka rygg speglar Maj Britt Theorins mångåriga kamp för fred och solidaritet och en kärnvapenfri värld. Boken blir därmed ett viktigt och värdefullt referensverk till den svenska och socialdemokratiska utrikespolitikens guldålder, bortom tomma slagord och ängslig tystnad.
   Den illustrerar också att det inte bara finns "ett före och efter den 24 februari", då Putin utlöste sitt barbariska krig mot Ukraina, utan också "ett före och efter den 18 maj", dagen då Ann Linde skrev under Sveriges ansökan om Natomedlemskap.

Pierre Schori

Maj Britt Theorin var en av vår tids mest uppmärksammade och drivande fredsdiplomater. Hennes memoarer, som just publicerats, ger en angelägen påminnelse om betydelsen av att bekämpa krigsromantiken i alla dess former.

Thomas Hammarberg
Aktuellt i politiken

Hon var inte lätt att tas med. Maj Britt Theorin gav sig aldrig när det gällde kvinno- och nedrustnings­frågor. Och hon hade knappast låtit sig tystas när svängningen kom om Nato. […] Vid läsningen av boken är det omöjligt att komma ifrån tanken vad Maj Britt Theorin skulle ha sagt om dagens socialdemokratiska omsvängning i Nato-frågan, upprustningen och uppgörelsen med Erdogans Turkiet. Kanske är det just titeln på memoarerna ”Vägra kröka rygg” som hade varit hennes slagord.

Britt-Marie Mattson
Göteborgs-Posten

 

ISBN: 978-91-89401-29-7
Första upplagan 2022.
Förord av Margot Wallström.
312 sid. Trådbunden.
Hårda pärmar, skyddsomslag.
Rikt illustrerad.

Ca pris: 240 kr.

Maj Britt Theorin på Jonsereds herrgård, september 2008. Foto: Håkan Berg.

Fler bilder på Maj Britt Theorin finns här.

Lyssna på Tomas Magnusson och Ingela Mårtensson samtala om Maj Britt Theorins "Vägra kröka rygg". Inspelat på Folkteatern i Göteborg den 8 juni 2022.

Lyssna på Thomas Hammarberg och Ingela Mårtensson samtala om Maj Britt Theorins "Vägra kröka rygg". Inspelat på ABF-huset i Stockholm den 9 juni 2022.

Comments are Disabled