Maquereaux au four

Han hade tvåhundra meter att tillryggalägga för att komma hem, där en doft av ugnsstekt makrill härskade. Madame Maigret tillagade den med vitt vin, på låg värme, med mycket senap

"Maigret och mannen som måste döda"

 

Courtines anteckning

Använd endast makrill som fiskats med garn, dörj eller "mete" under den bästa perioden: från maj till september / oktober. "Jakthorn" (cors de chasse) kallar fiskhandlarna de makrillar som placerats levande i fisklådorna och blivit halvcirkelformade, vilket är ett tecken på att de är färska, ty denna likstyvhet är av kort varaktighet – 24 timmar – vilket ger dem deras handelsvärde och företräde för finsmakaren. 

Till makrill i ugn dricker Maigret: Muscadet tiré sur lie.

Översättarens not

"Tire sur lie" betyder att ett vin lagras tillsammans med sin bottensats. Det är svavlat och "lever" alltså. Det har en extra stark fruktsmak, men är svårt att lagra.

 

Ugnsstekt makrill

Töm och gör några lätta snitt i fasta och färska makrillar, ca 300 g.

_______________________________

 Hacka samman en blandning av persilja och schalottenlök.

___________________________

Stick in en liten kvist timjan, en nypa peppar och en kaffesked Calvados i varje makrill. Pensla dem frikostigt med citronsenap av märket Corcellet.

___________________________

Lägg makrillarna på ett ugnssäkert fat på en bädd av persilja och charlottenlök. Häll över två glas torrt vitt vin. Täck över med smörat papper och låt steka i medelvarm ugn i ungefär 20 min.

Ur Madame Maigret receptbok, s 80-81.

Comments are Disabled